Kummiranneke




 

Meille Pakilan seurakuntaan tuli taannoin ehdotus kahdelta seurakuntalaiselta, että annettaisiin kasteen yhteydessä äidille lahjaksi rannekoru, jossa roikkuu risti. Halusimme palvelumuotoilun yhteydessä kuitenkin törmäyttää idean eli kysellä eri ihmisiltä heidän mielipiteitään ja tuntemuksiaan tästä aiheesta. Näin päädyimme antamaan kastetulle lapselle seurakunnalta kummilahjaksi Nomination-tyyppisen rannekorun, mikä kasvaa lapsenkin kasvaessa. Samalla seurakunta lupaa toimia lapsen kummina kasteesta konfirmaatioon.

Rannekkeen ensimmäinen pala on enkeli. Viime syksystä lähtien on meillä jokainen kastettu lapsi saanut siis kasteen yhteydessä rannekkeen, missä on enkeli-pala. Toinen pala on kyyhkynen, se annetaan sylikirkon ja yhteisen kastepäivän yhteydessä. Kolmas pala on sydän, se annetaan 2-vuotiaalle. Neljäs pala on rukoilevat kädet, se annetaan 4v synttäreillä. Viides pala on ankkuri, jonka saa eskariin menijät eli 5 vuotiaat. Kuudennen palan, maapallon, saa 9-vuotiaat. Seitsemäs pala on kala, se annetaan 12-vuotiaille. Viimeisen eli kahdeksannen palan, ristin, saa konfirmaation yhteydessä. Koko rannekkeen hinta on 15 €, se sisältää perusrannekkeen, kahdeksan kuvio-palaa ja korupussin. Hinta sinänsä on ihan kohtuullinen, kun se jakautuu monelle vuodelle.

Kastekoru on otettu vastaan hyvin innostuneesti. Sen perimmäisenä tarkoituksena on tukea ja rohkaista vanhempia, kummeja ja toki myöhemmin lasta itseään kuulumaan kirkkoon. Tavoitteenamme on rohkaista perhettä rukoukseen ja samalla tunnistamaan kristillisiä symboleita.

Toukokuun 12 päivänä vietimme Sylikirkkoa ja yhteistä kastepäivää. Lähetimme kutsun kaikille viime vuonna kastettujen perheisiin. Tilaisuuteen ilmoittautui 71 lasta ja paikalle saapui 79 lasta. Kastettavia oli neljä iältään 6-11 –vuotiaita. Oli äärimmäisen koskettavaa olla yhdessä viettämässä yhteistä kastepäivää ja sylikirkkoa monien, monien perheiden kanssa. Koskettavin hetki oli, kun perhe tuli sylilapsen kanssa noutamaan toista palaa rannekkeeseen. Sylilapsella oli ranteessaan jo saatu kastekoru, joillakin se löytyi hihan alta, joillakin hihan päältä! Samassa yhteydessä saivat vanhemmat sisarukset, jotka on kastettu, mutta eivät olleet saaneet rannekorua, myös oman rannekorunsa. Hyvin monilta perheiltä saimme kiitosta tästä seurakuntalaisten saaman idean kehittämisestä  kastetun lapsen kasvun tukemiseen.

On ilo ja etuoikeus toimia jokaisen kastetun lapsen seurakuntakummina.

 

Heli Sjöberg
Lapsi- ja perhetyöntekijä
Pakilan seurakunta

Kommentit