Te olette oksat



"Minä olen viinipuu, te olette oksat. Se, joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, tuottaa paljon hedelmää." Joh. 15: 5

Suosikkihetkiäni vuosittain ovat ne päivät, jolloin vielä lehdetön metsä auringon valossa kuultaa hentoa vihreää sävyä. Ehkä seuraavana päivänä hiirenkorvat jo erottuvat. Jumala luo edelleen uutta ja kannattelee elämää. Monissa kulttuureissa puilla on erityinen merkitys. Ne ovat elämän, viisauden ja pitkäikäisyyden vertauskuvia. Myös kristillisessä perinteessä puu ja oksat esiintyvät monissa kohdissa. Elämänpuu mainitaan Raamatun ensimmäisessä ja viimeisessä kirjassa. Seurakunnasta olemme puhuneet viinipuuna, jonka runko on Kristus ja oksiston muodostavat seurakuntalaiset. Pyhän Hengen lahjoista Raamattu kertoo Hengen hedelminä.

Olarin kirkossa on taideteos kastettujen puu, jonka nimi on Te olette oksat. Teoksen ovat suunnitelleen Jaakko Niemelä ja Helena Hietanen. Tähän puuhun jokainen kastettu saa oman oksansa, jos asianomaiset tähän antavat suostumuksensa. Pappi tuo kastetulle kastetilaisuuteen valkoisen oksan, johon yksi kummeista kirjoittaa kastetun etunimet ja kastepäivän. Samassa messussa, jossa kastekuulutus luetaan, oksa kiinnitetään esirukouksen jälkeen uhrivirren aikana. Kastettujen puolesta rukoillaan ja oksat siunataan. Kastetun läheiset on kastetilaisuudessa kutsuttu tähän messuun. He saavat olla kiinnittämässä oksan, mikä ovat messussa paikalla. Kasteen kautta meidät on vartettu elämän puuhun, Kristukseen. Kastettujen puu on myös näkyvänä merkkinä seurakuntalaisille kastetuista ja seurakunnan kasvusta.

Kastepuu kiinnostaa kirkossa vierailevia. Osa ihastelee toteutusta, osa tutkii viimeaikoina annettuja nimiä. Myös messuun oksien kiinnittäminen on tuonut kasteperheitä entistä enemmän. Usein kiinnityshetkestä tahdotaan ottaa myös valokuva muistoksi.

Kolme kertaa vuodessa kolmannes pisimpään puussa olleista oksista otetaan alas. Kastetut läheisineen kutsutaan erityiseen perhekirkkoon, josta he voivat noutaa oman oksansa. Mikäli he eivät ole messussa, oksa postitetaan heille kotiin. Näin oksa jää muistoksi kasteesta, luomisen ihmeestä ja liittymisestä kirkkoon sekä kasteessa annetuissa elämäntäyteisistä lupauksista.

Antti Malinen
rippikoulupappi
Espoon Olarin seurakunta


kuva: Aletta Palosaari

Kommentit